SUROVINY
Soté z bulguru se sladkou bramborou a cibulí
- 1 menší nebo polovina větší sladké brambory, na kostičky
- 2 menší cibule, na kostičky
- 1,5 šálku bulguru
- 3 šálky vody
- 3 špetky soli
- (1 lžička kvalitního rostlinného oleje dle výběru)
- petrželka nebo pažitka na posypání nebo vmíchání na závěr
Čočka po provencálsku s mrkví a cuketou
- 1 šálek čočky (menší, např. beluga, Puy, tmavozelená nebo červená neloupaná)
- 2 šálky vody
- 1 mrkev
- 1 menší cuketa
- 1-2 stroužky česneku
- 1-2 lžíce slunečnicového nebo olivového oleje
- 1 lžíce mirinu
- ½ lžičky sušeného tymiánu nebo trocha čerstvého
- ½ lžičky sušeného rozmarýnu nebo trocha čerstvého
- sůl a případně pepř dle chuti
- nasekaná petrželka na ozdobu
Zeleninová tempura
- zelenina dle výběru – např. kombinace – na sirčičky nakrájená mrkev s cibulí na tenké půlměsíčky anebo třeba jen půlkolečka dýně
- olej vhodný na pečení a smažení (BIO slunečnicový dezodorizovaný či rýžový)
- těstíčko – bílá pšeničná nebo špaldová mouka spolu s kukuřičnou anebo
Daikonové pásky s umeoctem
- ředkev daikon
- ume ocet
Kimchi
Podáváme s jakoukoli kvašenou zeleninou, my jsme tentokrát zvolili kimchi.
Lněná sůl
Lněná sůl a ostatní semínkové soli se používají zejména k dochucení obilovin – jednoduše jako posypka. Jejich výhodou je, že v našem těle působí zásadotvorně. Tím pádem nám pomáhají zbavit se únavy a také podporují veselou mysl.
RECEPT
Soté z bulguru se sladkou bramborou a cibulí
- Z cibule a sladké brambory připravíme soté na oleji.
- Poté přidáme i bulgur a vaříme cca 20 - 30 min.
Video v kurzuObilovinyTechnika soté se zeleninou
Čočka po provencálsku s mrkví a cuketou
Tuto vynikající variaci na čočku najdete v online kurzu Francouzské menu (zatím prodáváme jen na požádáni za 300 Kč).
Tato provoněná omáčka se dá připravovat napříč ročními obdobími – zkrátka jen proměňujeme zeleninu a vždy používáme tu, která je zrovna v sezóně.
Postup
- Čočku uvaříme se 2 šálky vody, tymiánem a rozmarýnem.
- Mezitím si připravíme zeleninu: mrkev i cuketu nakrájíme na kostičky a česnek nasekáme na jemno nebo nastrouháme.
- Na pánvi či v rendlíku připravíme soté na oleji. Nejprve přidáme česnek, pár vteřin ho samotný osmahneme a po chvilce přidáme mrkev a cuketu.
- Nakonec zaprášíme solí, přidáme mirin, přiklopíme pokličkou a na mírném plameni 2 minuty vaříme.
- Hotovou čočku vmícháme do zeleniny a společně necháme ještě 2 minuty prohřát.
- Podáváme sypané petrželkou.
Video v kurzuLuštěniny Čočka Video v kurzuLuštěninyPříprava luštěnin Video v kurzuLuštěniny Soté s luštěninou
Zeleninová tempura
- Zeleninu obalujeme v těstíčku a fritujeme v rozpáleném oleji.
Video v kurzuZelenina Tempura Video v kurzuZelenina Tempura z celeru
Daikonové pásky s umeoctem
- Škrabkou na brambory naškrábeme daikon na pásky.
- Promícháme daikon s trochou ume octa.
- Necháme 10 – 15 min odstát a podáváme.
Video v kurzuKvašená zelenina Daikonové pásky v umeoctu
Kimchi
Podáváme s jakoukoli kvašenou zeleninou, my jsme tentokrát zvolili kimchi.
Video v kurzuKvašená zelenina Kimchi
Lněná sůl
Lněná sůl a ostatní semínkové soli se používají zejména k dochucení obilovin – jednoduše jako posypka. Jejich výhodou je, že v našem těle působí zásadotvorně. Tím pádem nám pomáhají zbavit se únavy a také podporují veselou mysl.
Postup
- Na pánvi vysušíme mořskou sůl, poté ji sesypeme do suribachi, umeleme najemno a kartáčkem na zuby zase sesypeme do nějaké mističky.
- Len rychle propláchneme na sítku pod vodou.
- Dáme ho na rozpálenou pánev a pražíme do vysušení a vypraskání. Když len praská, skáče mnohem více než jiná semínka, např. sezamová. Proto si raději k ruce vezmeme pokličku a pražíme a lehce druhou rukou přikrýváme a s pánví přitom hýbáme, aby se nám len nepřipálil. Nedržíme pokličku pořád na pánvi, jinak by se voda neodpařovala. Není to složité, chce to jen gryf.
- Vypraskaný len sesypeme do misky, polovinu dáme do suribachi a trochu pomeleme. Mezitím sůl vsypeme zpět na rozpálenou pánev, a když máme len trochu pomletý, přidáme sůl ke lnu a meleme společně. Nakonec přidáme zbylý len, co nám mezitím ležel v misce a vše spolu pomeleme. Sezamová sůl se říká, že se má mlít do cca 80 % rozemletých semínek a cca 20 % nechat celých. Len je trochu hrubší, proto já osobně ho melu více.
Zaslat dotaz nebo komentář
Odeslat dotaz nebo komentář jako host