Výtečný salát, který jsme se před 10 lety naučili od Kláry Jíchové. Řízečky, které se rozplývají na jazyku... Zkrátka Štědrý večer se vším všudy.
SUROVINY
Vánoční salát z krup a cizrny
Tradiční surovinou na štědrovečerní tabuli byly pro naše předky kroupy a různé luštěniny, jídlo bylo v podstatě stále velmi postní. Připravovali například houbového kubu, hrachovou polévku a další jídla podobného staročeského typu. Až vlastně poměrně nedávno tato tradiční jídla nahradil bramborový salát a smažený kapr. Většina z nás už na té moderní štědrovečerní večeři ale vyrostla, a proto by nám možná úplně nesedělo vracet se ke kubovi\u2026 nebo ano? Nemám nic proti tomu, ale u nás na Vánoce prostě děláme ten salát. Jenom nepoužíváme brambory, místo toho nám skvěle poslouží právě tradiční kroupy a ještě k tomu cizrna – takže další tradiční složku, luštěniny, máme také na stole! A nebojte, nechutná rozhodně jako zrní se zrním, tento salát je i pro gurmány!
Ingredience
- cca 3 šálky ječmenných krup (0,5 kg)
- cca 1,5 šálku cizrny
- 3-4 mrkve (záleží na velikosti)
- 1 malý celer nebo polovina většího
- 2 petržele
- 2 cibule (lze použít i lahůdková zelená cibulka)
- menší kousek dýně hokkaidó – nemusí být
- cca 350 g mraženého nebo sterilovaného zeleného hrášku
- sterilovaná kukuřice v bio kvalitě – nemusí být
- kvašené okurky nebo kvašená cibule ve stejném láku jako okurky (s koprem)
- nálev z této kvašené zeleniny, popř. umeocet – na dochucení, případně citronová šťáva
- trocha kvalitní hořčice, kdo má do salátu rád – případně hodně hořčice, kdo ji má opravdu rád :)
- 300 g tofunézy (seženete ji ve zdravé výživě)
Seitanové řízečky
Tyhle řízečky vám budou chutnat možná ještě víc, než řízek z kapra nebo klasický kuřecí či vepřový. Ocení ho nejen dospělí, ale hlavně i děti, kterým často klasické řízky nebo kapr nechutná. Seitan není plnohodnotným zdrojem bílkovin, ale vhodným doplňkem, který dodává sílu a výdrž. Pro celkový posilující efekt a doplnění potřebných bílkovin je potřeba ho kombinovat s luštěninami. Toto menu bere tento fakt v potaz – v salátu je cizrna :)
Ingredience
- 1-2 balení seitanu natural, případně domácí seitan z 1 kg bílé mouky
- BIO kukuřičná nebo rýžová strouhanka, pokud nemáte k dispozici BIO, volte raději rýžovou, Kukuřičná by mohla být GMO pokud není BIO
- česnek dle chuti
- shoyu dle chuti
- trocha sladu
- trocha kvalitní hořčice
- bílá mouka na těstíčko
RECEPT
Vánoční salát z krup a cizrny
Postup
- Cizrnu namočíme přes noc nebo alespoň na 8 hodin.
- Kroupy namočíme přes noc nebo alespoň na pár hodin ve dvojnásobném množství vody.
- Namáčecí vodu z cizrny slijeme, cizrnu zalijeme novou vodou, přidáme kousek řasy kombu, aby se lépe uvařila, a vaříme v normálním hrnci cca 2-3 hodiny na mírném plameni, případně 1 hodinu v tlakovém hrnci – ale zjistili jsme po letech zkušeností, že luštěniny nám chutnají daleko více, když je vaříme bez tlaku. I když to déle trvá – ale oni vás k vaření nepotřebují.
- Kroupy přivedeme k varu, osolíme – můžeme solit více, než běžně, protože jsou na salát, kde bude spousta zeleniny a potřebujeme do něj nějak slanou chuť dostat a v zabudované formě je to lepší. Kroupy vaříme na malinkém plameni s rozptylkami, aby se nepřipálily asi ¾ - 1 hodinu.
- Když už máme cizrnu i kroupy skoro uvařené anebo úplně uvařené, můžeme se vrhnout na přípravu zeleniny: celer, mrkev, petržel i cibuli si nakrájíme na kostičky – velikost dle vašeho přání, ale lépe vypadají menší kostečky. Pokud chceme přidat do salátu i trochu dýně, také ji nakrájíme na kostičky. Zeleninu dáme do misek zvlášť.
- Připravíme si vodu na blanšírování – přivedeme v hrnci k varu asi 5 cm vody, osolíme více, než obvykle – opět kvůli ochucení salátu – přidáme tedy asi lžičku soli.
- Nachystáme si velikou mísu, kam budeme zeleninu vyndávat. Velkou pro, že do této mísy pak budeme míchat kroupy a cizrnu, tak aby se nám vše vešlo a dobře se to míchalo.
- Když voda vře, postupně zeleninu blanšírujeme asi 3-5 minut – můžeme začít mrkví, poté dáme dýni, petržel, celer – vždy jeden druh naráz.
- Pokud používáme mražený hrášek, oblanšírujeme také ten. Pokud budeme dávat sterilovaný, slijeme ho na sítko a přidáme do mísy. To samé s kukuřicí, chceme-li ji použít.
- Nakonec oblanšírujeme cibuli a vůbec nevadí, pokud už je vody v hrnci jen malinko, to je dokonce lepší, protože všechna chuť nám zůstane v salátu. Pokud je zbyteček vody jen opravdu malý, můžeme ji také nalít do salátu. Cibuli stačí povařit jen krátce, aby zmizela velmi palčivá chuť, ale trocha pikantnosti v ní zbyla. Místo blanšírované normální cibule můžeme do salátu přidat syrovou nasekanou zelenou cibulku.
- Kroupy a cizrnu, máme-li je uvařené, necháme trošku vyvětrat, aby trošku zchladly.
- Mezitím si na drobno nasekáme kvašené okurky nebo kvašenou cibuli či obojí – množství je na každém, jak má rád. Přidáme k zelenině do mísy.
- Dále přidáme hořčici, libovolnou tofunézu nebo sojanézu a do mísy nyní přichází i cizrna s kroupami. Vše důkladně promícháme a ochutnáme, případně dochutíme dle potřeby. Dochucovat můžeme: hořčicí, lákem z kvašené zeleniny, umeoctem, případně i solí, ale ta je lepší zabudovaná – to znamená zabudovaná při vaření do něčeho. Pokud ale je potřeba salát dosolit, můžeme alespoň sůl rozpustit v troše vřelé vody, případně třeba povaříme kousíček dýně ve velkém množství soli – abychom mohli salát řádně osolit – povařenou dýni se solí poté rozmačkáme a vmícháme jako takovou \u201ehořčici\u201c do salátu. Sůl je lepší zabudovaná jak z hlediska zdraví – \u201evolná\u201c sůl, kterou sypeme na jídlo, se v těle chová agresivně, ale i z hlediska chuti – nerozpuštěná sůl nám může v jídle udělat paseku – některé sousto bude slané a jiné ne.
Video v kurzuLuštěniny Cizrna Video v kurzuLuštěninyPříprava luštěnin Video v kurzuLuštěniny Vařená v běžném hrnci Video v kurzuKvašená zelenina Kvašáky – kvašené okurky Video v kurzuZeleninaTechnika blanšírování (teorie) Video v kurzuZelenina Blanšírovaný salát
Seitanové řízečky
Postup
- Seitan si nakrájíme na plátky.
- V míse si připravíme marinádu: smícháme nastrouhaný česnek, shoyu, slad, trochu hořčice a trochu vody (může být např. i vývar z vaření domácího seitanu).
- Do marinády vložíme plátky seitanu a necháme marinovat cca 1 hodinu, ale můžeme i méně, pokud spěcháme.
- Rozehřejeme si olej na fritování – např. rýžový nebo slunečnicový dezodorizovaný, stačí ho do hrnce asi 3 cm.
- Rozmícháme bílou mouku s trochou vody, aby vzniklo husté těstíčko.
- Do jiné misky vysypeme strouhanku.
- Seitanové plátky ještě naposledy řádně omácháme v marinádě, potom šup do těstíčka a hop do strouhanky. A nakonec juch do oleje! Seitan nemusíme fritovat dlouho – stačí zhruba 1 minuta z každé strany, nanejvýš dvě minuty – měl by lehce zezlátnout.
- Tento postup opakujeme do té doby, dokud máme seitan. A udělejte ho raději dost, protože se rychle mine. A radši spěchejte ke stolu, než vám ho rodina sní bez vás.
Video v kurzuLuštěniny Seitanová tempura Video v kurzuLuštěniny Seitan
ÚPRAVY A VARIACE
Domácí sojanéza
Není to výplod největšího zdraví, ale parádu na slavnostním stole udělá.
Ingredience
- Provamel sójová smetana
- citronová šťáva
- dezodorizovaný slunečnicový olej, případně rýžový olej
- sůl
- případně hořčice, česnek\u2026 aj. koření dle chuti na dochucení
Postup
Do mixéru nalijeme smetanu Provamel, citronovou šťávu minimálně z půlky citronu, přidáme sůl, případně koření dle chuti a zapneme mixér. Postupně malým proudem přiléváme olej do zhoustnutí \u201emajonézy\u201c.
Zaslat dotaz nebo komentář
Odeslat dotaz nebo komentář jako host