Krásné jídlo vytváří krásnou mysl, tělo i ducha.
SUROVINY
Příloha
Jako přílohu můžeme zvolit jakoukoliv obilovinu, my jsme měli zrovna oves:
- 2 šálky ovsa
- 2 šálky vody
- 2 špetky soli
A ještě k tomu zapečenou polentu:
- zbytek polentová kaše
- trocha olivového oleje
Cizrnová pasta nebo pomazánka
- uvařená cizrna
- kousek dýně
- sůl
- nadrcená lehce opražená sezamová semínka a nebo trocha tahini (sezamová pasta)
- umeocet dle chuti
Sněhové nabe
- 1 1/2 šálku nastrouhané ředkve daikon
- 1/2 kostky bílého tofu
- špetka soli
- 1/2 BIO citronu
- cca 1/4 lžičky kůry z BIO citronu
Kinpira z bílé řepy
- bílá řepa
- pár špetek soli
- trocha sezamového oleje
Arame cibulový kondiment
- 3 lžíce řasy arame
- 2 lžíce sušeného dakonu
- 1 menší cibule
- shoyu dle chuti
- trocha lněného oleje
- (blanšírované mandle k podávání)
Blanšírovaná brokolice
- brokolice
- voda
- špetka soli
Kvašené ředkvičky
- ředkvičky
- voda
- sůl
RECEPT
Příloha
Jako přílohu si můžete zvolit jakoukoliv obilovinu. My jsme připravili kombinaci ovsu a zapečené polenty.
- Oves namočíme minimálně na 8 hodin a poté vaříme technikou hned hrnci.
- Plech potřeme trochu oleje, rozprostřeme na něj polentovou kaši a zapečeme libovolně dlouho.
Video v kurzuObilovinyTechnika hrnec v hrnci (s tlakem) Video v kurzuObiloviny Ovesná placka
Cizrnová pasta nebo pomazánka
- Kousek dýně uvaříme do měkka v malém množství vody se solí, přidáme cizrnu a propasírujeme nebo rozmixujeme.
- Ochutíme nadrcenými semínky nebo tahini a umeoctem.
Video v kurzuLuštěniny Cizrna Video v kurzuLuštěniny Cizrnová pomazánka s mrkví
Sněhobílé uvolnění
Najemno nastrouhaný daikon povaříme s tofu nakrájeným na kostičky, s citronovou kůrou nastrouhanou na jemno, špetkou soli a šťávou z 1/2 citronu asi 2 až 3 minuty.
Video v kurzuLuštěninySněhové nabe
Kinpira z bílé řepy
- Bílou řepou očistíme a nasekáme na nudličky a připravíme z kinpiru na oleji.
Video v kurzuSushi párty Kimpira Video v kurzuZeleninaKimpira na vodě
Arame cibulový kondiment
- Řasu arame a sušený daikon asi na 15 minut namočíme, poté společně vaříme v namáčecí vodě 15 minut.Přidáme na tenké půlměsíčky nakrájenou cibuli, shoyu dle chuti a trošku lněného oleje a vaříme ještě 5 až 10 minut. Nakonec necháme odpařit přebytečnou tekutinu a můžeme podávat s blanšírovanými mandlemi.
Blanšírovaná brokolice
- Brokolici rozdělíme na růžičky a oblanšírujeme.
- Můžeme použít i velké stonky, když je oloupeme.
Video v kurzuZeleninaTechnika blanšírování (teorie) Video v kurzuZelenina Blanšírovaný salát
Kvašené ředkvičky
Celé omyté ředkvičky necháme vykvasit v základním slaném nálevu.
ÚČINKY NA ZDRAVÍ
Energie: Opět můžeme pozorovat krásnou hru jinu a jangu. Silný jang se skrývá v kondimentu z řasy arame, který vyvažuje jemné a uvolňující sněhové nábe. Koncentrovanou, hutnou a přitom uvolňující energii najdeme v kimpiře z bílé řepy, brokolice s ředkvičkami dodávají potřebnou svěžest a cizrnová pasta s obilovinami sytost a dlouhotrvající energii. Po takovém jídle bychom měli být velmi spokojení a klidní.
Kyseliny a zásady: Mírně kyselinotvorně bude působit polenta, oves a cizrnová pasta. Vše ale hravě vyváží silně zásadotvorný kondiment z řasy arame, sněhové nábe i kvašená a blanšírovaná zelenina. Celkem nám toto jídlo dodá dobrý zásadotvorný účinek.
Vitalita: U tohoto receptu je vitalita na dobré úrovni. Nejvíce nám ji dodává celozrnný oves, syrová a jemně tepelně upravená zelenina i čerstvě připravená cizrnová pasta.
Účinky na zdraví: Díky vysoké vitalitě, zásadotvornosti a dobrému vyvážení se jedná o léčebné jídlo, ale obsahuje i velmi syté a posilující části jako je cizrnová pasta nebo kinpira na oleji. Kondiment z řas arame pomáhá odvádět z těla nečistoty, zvládne i navázat těžké kovy a zároveň dodává důležité minerály pro naše pevné kosti. Cizrna je obecně lékem na žaludek, v tomto podání s tahini ale neléčí tak silně. Nejlépe to dokáže pokud je celá a není s ničím smíchána. Samozřejmě sněhové nábe zde čistí všechny stagnující tuky v našem těle. Také dodává potřebné jemné bílkoviny a v kombinaci s ovsem vytváří krásnou a jemnou pokožku i tělesné tkáně.
Zaslat dotaz nebo komentář
Odeslat dotaz nebo komentář jako host