Rychlovka pro teplé jarní či letní dny!
SUROVINY
Špagety: 5 litrů vody, mořská sůl, trocha olivového oleje, 1 balíček (500g) špaget anebo jiných tvarů těstovin. Mohou to být těstoviny rýžové, pšeničné, kukuřičné,... jak je libo. My jsme použili bílé pšeničné.
Omáčka: 2 svazky jarních cibulek (přibližně 8-10 ks), voda, hrst slunečnicového semínka, 1-2 lžíce olivového oleje, mořská sůl dle potřeby, 1-2 lžíce kuzu nebo arrowrootu na zahuštění.
K podávání: Můžeme dozdobit libovolnými jedlými květy, my jsme použili sedmikrásky, ale můžeme přidat také brutnák, lichořeřišnici nebo třeba denivku a jiné.
Podáváme také s kvašenou zeleninou.
Pro kompletní pokrm podáváme s luštěninovou polévkou. V tomto jídle chybí luštěnina.
RECEPT
Špagety
- Na těstoviny použijeme standardní postup přípravy.
- Vaříme je s trochou soli a malým množstvím oleje cca 20 minut v případě pšeničných, jinak dle obalu a také ochutnáme, neměly by být uprostřed syrové.
- Nakonec slijeme vodu, dáme do cedníku a vmícháme trochu oleje, aby nelepily.
Video v kurzuObilovinyZákladní příprava těstovin
Omáčka
- Slunečnicová semínka umeleme a rozetřeme spolu s vodou v třecí misce (anebo rozmixujeme v mixéru), aby vznikla taková smetánka.
- Z nasekaných cibulek připravíme soté na oleji se solí (soli již na celou omáčku!), když jsou změklé, přidáme kuzu či arrowroot rozmíchaný ve vodě.
- Povaříme, vypneme plamen a vmícháme slunečnicovou smetanu, ještě můžeme trochu prohřát, ale nesmí se vařit (mohla by se srazit).
- Můžeme dochutit bazalkou, rozmarýnem či mateřídouškou.
Video v kurzuZeleninaTechnika krájení na kolečka a špalíky Video v kurzuZelenina Soté na oleji
K podávání
Jedlé květy nasbíráme, případně opatrně omyjeme a zdobíme jimi hotový naservírovaný pokrm.
Kvašenou zeleninu můžeme dát např. na misku doprostřed stolu, každý si pak může vzít.
ÚPRAVY A VARIACE
Bezlepková varianta je jednoduchá. Stačí použít bezlepkové těstoviny - kukuřičné, rýžové či jiné s kvalitním složením.
Zaslat dotaz nebo komentář
Odeslat dotaz nebo komentář jako host