Lehký hlavní chod, který uspokojí každého, kdo má rád krémové lahodné omáčky. Tahle má ale zároveň pikantní říz.
SUROVINY
Těstoviny
- 400 až 500 g těstovin dle výběru - klasické pšeničné, celozrnné nebo třeba kukuřičné či žitné
- sůl
- 4 až 5 l vody
Pikantní bílá omáčka
- cca 1 šálek mandlové, rýžové, sójové či jiné rostlinné smetany - domácí či kupované
- 2 až 3 lžíce arrowrootu či kuzu na zahuštění
- chilli olej dle potřeby
- 2 jarní cibulky
- sůl dle potřeby
- (1 šálek přepasírovaných vařených bílých fazolí - nemusí být, ale hodí se a omáčka bude vydatnější)
Blanšírovaná brokolice
- kousek brokolice
- voda
- sůl
Natto kondiment
- 4 až 8 lžic natta
- shoyu dle chuti
- kvalitní hořčice bez cukru dle chuti
- pažitka, jarní cibulka nebo zelená část pórku dle chuti
- proužky řasy nori dle chuti
Další doplňky "posypky"
- černé olivy
- rukola
RECEPT
Těstoviny
Těstoviny uvaříme ve vodě se solí, po slití vody můžeme promíchat s trochou oleje nebo nejlépe rovnou s bílou omáčkou - ale ne s celou, nějakou je dobré nechat na polití na talíři.
Video v kurzuObilovinyO těstovinách Video v kurzuObilovinyZákladní příprava těstovin
Pikantní bílá omáčka
- Vybranou rostlinnou smetanu dáme vařit do hrnce spolu s cca 1 šálkem vody, přidáme sůl dle chuti a chilli olej. Pokud používáme propasírované bílé fazole, přidáme je také.
- Vše společně povaříme cca 1 minutu, poté zahustíme dle potřeby, povaříme ještě cca 4 minuty, na poslední 2 minuty vmícháme nasekanou zelenou cibulku.
- Podáváme společně s těstovinami, olivami, brokolicí, rukolou a nori kondimentem.
Video v kurzuDezerty Mandlové mléko
Blanšírovaná brokolice
Brokolici rozdělíme na jednotlivé růžičky a oblanšírujeme.
Video v kurzuZeleninaTechnika blanšírování (teorie) Video v kurzuZelenina Blanšírovaný salát
Natto kondiment
Natto našleháme s hořčicí a shoyu, vmícháme nasekanou vybranou zelenou nať a proužky řasy nori.
Video v kurzuLuštěniny Natto kondiment Video v kurzuLuštěniny Natto
Další doplňky "posypky"
Rukolu opláchneme, olivy nakrájíme na plátky a servírujeme společně s ostatními částmi talíře.
ÚČINKY NA ZDRAVÍ
Energie: Rostlinná smetana, olivy, natto, brokolice, bílé fazole i jarní cibulka jsou mírně uvolňující potraviny. Pokud dodáme ještě chilli olej výsledný pokrm bude mít celkem silnou uvolňující energii. Proto se hodí kdykoliv budete chtít odlehčit, uvolnit a osvěžit.
Nutriční složení: Pokud použijete domácí mandlovou smetanu, bude v pokrmu významné množství vápníku. Pro to, abychom ho mohli dobře uložit do našich kostí budeme potřebovat i vitamín K2, který je hojně obsažen v nattu. Proto jsme také zvolili tuto výtečnou kombinaci.
Co se týče makroživin, máme zde kompletní bílkoviny z těstovin, sojových bobů (natta) a bílých fazolí, dostatek sacharidů, vlákniny i kvalitních tuků z mandlí. I když použíjeme bílé těstoviny, budeme mít dostatek vlákniny z ostatních složek talíře. Můžeme si všimnout, že zde není použit olej a přesto se jedná o delikátní pokrm.
Kyseliny a zásady: Těstoviny jsou mírně kyselinotvorné, mandlová smetana, zelenina i natto kondiment jsou spíše zásadotvorné potraviny a proto výsledná tendence pokrmu může být mírně zásadotvorná.
Vitalita: Vitalita se odvíjí od čerstvosti vstupních potravin, které použijeme. Pokud to budou čerstvé domácí těstoviny a čerstvá smetana, výsledná radiovitalita bude na vrcholové úrovni. Pokud použijeme běžné těstoviny a smetanu z obchodu, už bude vitalita menší, ale čerstvá zelenina a natto nám ji pomohou zvýšit a dostaneme se na průměrné hodnoty.
Zaslat dotaz nebo komentář
Odeslat dotaz nebo komentář jako host