Tato polévka vznikla úplnou náhodou, když jsem měla trochu zbylé ztuhlé polenty. Ale je vynikající a rychlá, a tak se u nás asi bude opakovat!
SUROVINY
Tuřín, kapusta, malé množství kvalitního oleje lisovaného za studena mořská sůl, yzop, voda, zbylá stuhlá polenta, zelená posypka - může být i divoká - já jsem použila ptačinec žabinec.
RECEPT
- Sirky tuřínu orestujeme spolu se solí (již konečné množství na celou polévku) a yzopem.
- Zalijeme horkou vodou a vaříme cca 5 minut.
- Přidáme hotovou zbylou polentu. Množství dle libosti a v jakékoli formě - např. nakrájenou na kostky, anebo větší kusy lze v polévce pomačkat. Když se nechají celé kostky, je polévka průhledná s knedlíčky, když se polenta třeba částečně pomačká, máme polévku krémovou, zahuštěnou a ještě i sem tam zbylý knedlíček - tuto variantu jsem zvolila já.
- Hned za polentou přidáme nudličky kapusty - množství dle potřeby a vaříme dalších 5-10 minut.
- Podáváme se zelenou posypkou.
Video v kurzuZeleninaTechnika krájení na sirky Video v kurzuZeleninaTechnika restování (teorie) Video v kurzuZeleninaTechnika krájení na pruhy
ÚPRAVY A VARIACE
Místo tuřínu můžeme použít vodnici nebo třeba pastinák, ale i kedlubnu či kořen petržele.
Zaslat dotaz nebo komentář
Odeslat dotaz nebo komentář jako host