Zapečené kernotto s jahelnou krustičkou, provoněné uzeným tofu a bylinkami
Více o blížících se akcích najdete zde:
Zrnosetí 2018 a Kompletní kurz zdravého vaření.
SUROVINY
Suroviny uvádíme pro 4 - 6 osob. Záleží, jaký máte hlad!
- 1,5 šálku červené rýže
- 1,5 šálku špaldového kernotta (špaldové kroupy), případně celozrnné kulatozrnné rýže, pokud jste bezlepkáři
- 3 šálky vody
- 3 špetky soli
- 4 lžíce olivového oleje
- 4 větší cibule, na kostičky
- 1 tofu salám – příchuť dle výběru anebo 1 uzené tofu či tempeh
- yzop, libeček, koriandr – čerstvé nebo sušené, případně jiné koření dle chuti, např. bazalka, tymián, rozmarýn atd.
- sůl dle potřeby
- 100-300g oliv dle výběru (množství nechám na vás, jak moc chcete mít jídlo olivové J), nejlepší je vybrat si olivy bez konzervantů, s mořskou solí, protože použijeme i nálev z nich
- nálev z oliv
- 1 šálek jáhel
- 5 lžic slunečnicových semínek
- 3 šálky vody
- 1 rovná moka lžička soli
- 1 lžička olivového oleje
- divoká zeleniny dle chuti – např. sedmikrásky, popenec břečťanovitý, kopřivy, mladé pampeliškové lístky, bršlice kozí noha
- slunečnicový dezodorizovaný olej (BIO, lisovaný za studena) na vymazání plechu
- trocha kukuřičné mouky na vysypání plechu
- kvašené okurky, k podávání
- čerstvý okurkový nebo jiný salát, k podávání
- pokud chceme – libovolná blanšírovaná zelenina, např. kadeřávek, kapusta, brokolice atd.
Více informací o jednotlivých produktech
najdete v našich online kurzech:
Video v kurzuObiloviny Pšenice Video v kurzuObiloviny Rýže Video v kurzuObiloviny Kroupy Video v kurzuLuštěniny Tofu Video v kurzuZelenina Divoká zelenina Video v kurzuZelenina Energie zeleniny
RECEPT
- Rýži s kernottem předem namočíme ve třech šálcích vody na několik hodin a uvaříme pod tlakem se třemi špetkami soli 50 minut na mírném plameni s rozptylkou.
- Jáhly se semínky uvaříme ve třech šálcích vody 30 minut na mírném plameni s rozptylkou spolu s rovnou moka lžičkou soli.
- Chvilku před dovařením rýže a jáhel anebo těsně po jejich dovaření si rozehřejeme hrnec, do něj dáme olej a začneme restovat cibuli.
- Přidáme sůl, asi tři pořádné špetky a restujeme asi 5-10 minut, do měkka, do sklovata, ale ne do hněda.
- Mezitím, co se cibule restuje, pokrájíme olivy na plátky (na půlky).
- Do změklé cibule přidáme salám nebo tofu či tempeh i olivy a sušené koření, které jsme si vybrali.
- Restujeme ještě další 2 minuty.
- Divoké byliny pokrájíme na jemno. Část můžeme nechat stranou jako posypku.
- Cibuli s tofu a olivami vypneme a vmícháme nesekané byliny.
- Promícháme s uvařeným kernottem s rýží.
- Horké uvařené jáhly se semínky rozmixujeme nebo přepasírujeme společně s nálevem s oliv. Konzistenci doladíme, aby byly jáhly asi tak tekuté, jako hustší jogurt a přidáme ještě lžičku olivového oleje na zjemnění a podporu sýrové chuti.
- Plech nebo pekáč vymažeme troškou oleje a vysypeme kukuřičnou moukou.
- Napěchujeme rýžovou směs a polijeme jahelnou polevou, kterou rovnoměrně rozetřeme.
- Zapékáme při 180 stupních zhruba 20 minut. Odlehčenější variací je nezapékat, nechat jen tak smíchané a jahelnou polevu podávat jako dip, v omáčníku.
- Podáváme se salátem dle chuti a kvašenými okurkami, mňam!
Základní přípravu obilovin a lisovaný salát
najdete v našich online kurzech:
Video v kurzuObilovinyTechnika vaření do studené vody Video v kurzuObiloviny Jáhly Video v kurzuKvašená zelenina Kvašáky – kvašené okurky Video v kurzuZeleninaTechnika lisování (teorie)
ÚČINKY NA ZDRAVÍ
Energie: Zde záleží na tom, jestli celý pokrm zapečemeΔ, či nikoliv∇. Pokud ho na závěr dáme do trouby, bude výsledná energie spíše stahující a zahřívající. Hodí se pro všechny zimomřivé strávníky, nebo období zimy. Pokud k vám přijde návštěva a vy ji pohostíte takto připraveným jídlem, budete nejspíš ještě potřebovat několik chlazených piv, nebo skleniček vína.
Pokud zapečení vynecháme∇ dostaneme pokrm vyrovnaný, který se hodí pro běžný den.
Nutriční složení: V tomto jídle najdeme jak dobře stravitelné kompletní bílkoviny, tak kvalitní a pomalé sacharidy a to díky spojení rýže, pšenice a tofu. Smažená a poté zapečená zelenina už ztratí spoustu antioxidantů, enzymů a některých vitamínů a proto je dobře, že zde najdeme i syrový salát a kvašené okurky, které tento deficit vyrovnají.
Kyseliny a zásady: Celý pokrm bude mít díky dlouhému tepelnému zpracování spíše mírně kyselinotvorný charakter. Pokud bychom vynechali zapečení, bude to o kapánek lepší. Je to ovšem sváteční jídlo a tak se na kyseliny a zásady nebudeme příliš soustředit. Zkrátka si po něm pořádně zatancujeme a zazpíváme a bude nám hej!
Vitalita: Rýže a salát jsou vrcholové potraviny, ostatní už na tom tak dobře nejsou, proto se bude jednat o pokrm spíše s podprůměrnou vitalitou.
ÚPRAVY A VARIACE
- Místo oliv můžeme použít namočené a uvařené houby.
- V létě dáme přednost nezapečené variantě.
Hudba: Blind Love Dub by Jeris (c) copyright 2017 Licensed under a Creative Commons Attribution (3.0) license. http://dig.ccmixter.org/files/VJ_Memes/55416 Ft: Kara Square (mindmapthat)
Zaslat dotaz nebo komentář
Odeslat dotaz nebo komentář jako host