Kateřina KyselováLogo Kyselové a přáteléwww.kyselove.cz

Kateřina Kyselová

Kateřina Kyselová
Lektorka zdravého vaření
Kateřinu potkáte v online kurzech i na živých akcích především jako lektorku zdravého vaření. Její lekce jsou ucelené, praktické a vysvětlené jednoduše a srozumitelně. Zkrátka se vyžívá v tom, co dělá. Dává jí obrovský smysl učit lidi vařit zdravě, protože ví, jak zdravé jídlo pomáhá v mnoha oblastech života. Viděla lidi, kteří si pomohli zdravou stravou ze zdravotních problémů. Ona sama ale svůj jídelníček ozdravila už v 16 letech, kdy naštěstí ještě (skoro) žádné zdravotní problémy neměla. Měla však problémy psychické, které postupně léty na zdravé stravě velmi úspěšně mizí nebo se spíše přetváří do pozitivní životní zkušenosti.
 
Kateřina je nadšená obyvatelka Země, která si užívá všechny svoje role a děkuje za ně. 
 
S Honzou mají oblíbené heslo:
Lepší je být zdravý a bohatý než nemocný a chudý.
 
Více se o mě můžete také dočíst v článku na ŽENY s.r.o.: www.zenysro.cz/... 

Služby

Video kurzy vaření (online kurzy)

Kateřina je hlavní lektorkou ve video kurzech vaření, kterých je už přes 30 hodin. Tyto kurzy jsme mohli realizovat díky velkorysé pomoci veřejnosti: https://www.startovac.cz/projekty/kyselove/

Živé kurzy

Působí jako kuchařka a lektorka lekcí vaření na živých kurzech, které pořádáme. Organizuje také workshopy a ukázky vaření.

Individuální lekce zdravého vaření 

Probíhají v naší výukové kuchyni ve Starém Hrozenkově. 
Kompletní menu (4 hodiny výuky): 1.200 Kč + suroviny.
Celodenní individuální kurz (8 hodin výuky) na Vámi zvolené téma - příprava obilovin, luštěnin, zeleniny, sladkostí bez cukru, kvašené zeleniny:  2.000 Kč + suroviny. 

Knihy

Kateřina je spolu s Honzou spoluautorkou knihy Talíř na míru a Kvašená zelenina, obě k dostání zde na našich stránkách.

Studijní materiály

Kateřina je hlavní autorkou studijních materiálů k online kurzům, které čítají dohromady již přes 400 stran uceleného textu.

Studium

Kateřina absolvovala studijně pracovní pobyt v Kushi Institutu v Amsterdamu, který trval 1 rok a skládal se z těchto kurzů a akcí:

  • International Macrobiotic Summer Conference 2010 (Mezinárodní makrobiotická letní konference 2010)
  • Art of Life School Level I. (Škola Umění života - Úroveň I.) - Dvoutýdenní intenzivní trénink zdravého makrobiotického vaření, orientální diagnostiky, masáží, cvičení, studium energií Jin a Jang, Level I. - první z pěti navazujích kurzů, který slouží jak zájemcům o to, naučit se zdravě vařit a žít, tak také připravuje budoucí lektory a konzultanty
  • Art of Cooking - Purifying Spring Cooking (Umění Vařit - Čistící jarní vaření) - Víkendový seminář věnovaný očistným pokrmům, které je dobré zařazovat začátkem jara, odlehčenější vaření
  • The Five Trasformations (5 Proměn) - 5 denní kurz věnovaný pochopení a praktickému využití 5 proměn energie v cyklu roku i každého dne. Studium jednotlivých orgánů z hlediska jejich energie a potřeb každého z nich, speciální techniky přípravy jídla a recepty podporující energii určitých orgánů.
  • Women´s Health (Ženské zdraví) - Program zaměřený speciálně na péči o zdraví ženy, plodnost, pohodovou menstruaci atd.
  • Cancer Prevention (Prevence rakoviny) - Prodloužený víkend s Phillem Janettou a Adelbertem Nelissenem o prevenci různých typů rakoviny přirozenou stravou, pohybem a radostí ze života
  • Art of Cooking - Festive Cooking for Family and Friends (Umění Vařit - Slavnostní vaření pro rodinu a přátele)
  • Nine Star Ki - Seminář o japonském pojetí astrologie - Nine Star Ki, pomocí určení svého čísla se můžeme lépe orientovat v sobě samých, v tendencích své osobnosti, ale i ve vztazích a ve společnosti
  • International Macrobiotic Summer Conference 2011 (Mezinárodní makrobiotická letní konference 2011)
Další studium absolvovala opět v Holandsku na 
 
International Macrobiotic Summer Conference 2014 (Mezinárodní makrobiotická letní konference 2014) , kde studovala  Art of Life School Level II. (Škola Umění života - Úroveň II.) Dvoutýdenní intenzivní trénink zdravého makrobiotického vaření, orientální diagnostiky, masáží, cvičení, studium energií Jin a Jang, Level II. - druhý z pěti navazujících kurzů, který slouží jak zájemcům o to, naučit se zdravě vařit a žít, tak také připravuje budoucí lektory a konzultanty.

Viděli jste, slyšeli jste, četli jste

Filmová tvorba

Produkce Pořad Díly


Česká televize

Polopatě Výroba kvašené zeleniny Kimči (2018) - Shlédnout


Kyselové a přátelé

Online kurzy zdravého vaření Obiloviny (2016), Sushi párty (2016), Zelenina (2017), Luštěniny (2017), Dezerty (2018), Kvašená zelenina (2018), Kondimenty (v přípravě pro rok 2019) 

CS film
Kinosvět TV

Uvařeno na (i) síti 2017 - 2018: Amazake puding, Čokoládová polévka, Domácí perníčky, Hrachová polévka, Jablečný karamel, Kimpira, Ovocný dezert s agarem, Pickles od Boba, Quinoa soté se zeleninou, Zdravá snídně jáhly s dýní

 

Publikace

Publikoval Název publikace / článku

Časopis Kvalitní život

V roce 2018, čísla 1, 2, 3, 4, 5, 6: 5 Pohledů na zdravé jídlo, Pohled nutriční část I. a II., Pohled energií, Pohled kyselin a zásad, Pohled na vitalitu. 

V roce 2017, čísla 1, 2, 3, 4, 5, 6: Kyselové a přátelé: O láskce k jídlu, vaření a k sobě navzájem (zakoupit), Obiloviny  na  našem  talíři  -  část  I. až IV.

Jednotlivá čísla můžete zakoupit zde: www.kvalitnizivot.com/...

Časopis Zrnění

V roce 2017, čísla 1,2: Škola vaření - Luštěniny, Rozhovor s Martinem Jelínkem, Energie potarvin - Luštěniny, Škola vaření - Vydatný podzim a zima, Rozhovor s Lídou Severinovou (101 let).

V roce 2016, čísla 1,2: Menu bez oleje, Škola vaření - Sladká chuť, Potravina čísla: Kadeřávek, Škola vaření - Voda a sůl.

V roce 2015, čísla 1,2: Menu na Jaro, Potravina čísla: Zelená zelenina, Použití olejů ve zdravé kuchyni, Menu na Jaro.

V roce 2014, čísla 1, 2: Knihy o výchově dětí, Menu na víkend v přírodě, Techniky přípravy zeleniny, Menu dle našich předků, Techniky krájení zeleniny.

V, Menu na... Zaměstnané těhotenství. 

 

Osobní zkušenosti

K nám do rodiny s milovaným mužem Janem se nám postupně zrodily čtyři zdravé dcery. Proto mohu individuálně sdílet zkušenosti z této cesty rodičovství. Zdravé těhotenství, přirozený domácí porod, péče o sebe v šestinedělí, bezplenková komunikační metoda (jen v případě prvních dvou dcer), nošení v šátku a nosítku - to vše bylo součástí této cesty, ale nejsem v tom rozhodně odborník. Jen mohu sdílet, co a jak jsme dělali my. Vychovat pořádně děti, to je věc řekněme náročná, a proto někdy nějaké to sdílení pomůže. Já tedy rozhodně pořád pátrám, jak se v tomto ohledu zlepšovat.

Kontakt

Email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Tel: +420 577 544 894
Mobil: +420 737 031 290 (zapínám pouze na cestách)
 

Vzpomínky na dětství, aneb moje začátky

Děda pěstoval hodně cuket, které dorůstaly do obřích velikostí a mě úplně fascinovaly. Dostávali jsme je s sebou na chatu, kde jsem s nimi kouzlila. Připravovala jsem z nich saláty - sladký s cukrem, slaný se solí a kyselý s octem. Nutno podotknout, že jsem je nikdy nejedla, ale jen servírovala ostatním...
 
Někdy jsem také vytvořila z cukety placičku a upekla ji v troubě. Nikdo bohužel neměl odvahu ochutnat, a tak dodnes nevím, jestli to nebyl náhodou dobrý recept?
 
Babička byla nejen mistryně vaření, ale také ručních prací. Přesto, že jsem levačka a ona pravačka, naučila mě vyšívat, za což jí opět mohu jen děkovat a děkovat. Vyšívání je dodnes mojí vášní, i když z deček a vzorů podle fantazie jsem se přesunula na jiný obor - vyšívání kopaničárského kroje. Ve volných chvílích anebo spíše ve chvílích, které si doslova ukradnu pro tuto činnost, tedy občas něco vyšiju :) 
 
Nahoru